10 Storende afleidingen die je niet in je podcast wilt

Bij de opname van je podcast staat het duidelijk communiceren van je boodschap voorop. Daar heb je namelijk veel tijd en energie ingestoken. Je wil dat je luisteraar alle informatie in jouw podcast helder ontvangt. Mede door het dragen van een hoofdtelefoon of oortjes is je luisteraar extreem gefocust tijdens het beluisteren van je podcast. Iedere storende factor, hoe klein dan ook, leidt af van de kracht van je boodschap. Daarom zou het jammer zijn wanneer er storende afleidingen in je podcast terecht komen en je daardoor de aandacht van je podcastluisteraar verliest.

We hebben voor je een lijst gemaakt van 10 storende afleidingen die je niet in je podcast wilt.

  1. Brom of ruis door storende kabels, interferentie of instraling

2. Geen goede audiobalans tussen sprekers

3. Niveauverschillen in audio tussen audiovormgeving en stemmen

4. Plopgeluiden door microfoon

5. Spreker die veel ‘euh’ en ‘ehms’ gebruikt of smakgeluiden maakt

6. Achtergrondgeluid door verkeer of klussende buren

7. Airco of ventilatiesysteem

8. Slechte akoestiek door een galmende ruimte

9. Geluid door piepende hoofdtelefoon spreker te horen via microfoon

10. Contactgeluiden microfoon of tafel

Het kunnen soms hele kleine punten zijn waar je tijdens voorbereiding niet bij hebt stil gestaan. Tijdens de opname ben je misschien zo gefocust op de inhoud waardoor je de storende afleiding pas achteraf hoort. En dan is het meestal te laat. Een klein gedeelte van deze storingen zijn te verhelpen in de montage/audionabewerking achteraf. Maar het overgrote merendeel helaas niet. Dit is echter te voorkomen door een adequate voorbereiding zoals de keuze van de lokatie en een goede geluidstest vooraf de start van de podcastopname. Het helpt om in de voorbereidende fase een checklist te maken met zaken waar je voor de opname op moet letten.

Impact Podcast kan je helpen door met je mee te denken en tijdens de opname aandachtig te monitoren en actief te anticiperen. Door de opname met onze mobiele studio en ervaren technische ondersteuning komen er geen storende factoren in jouw podcast terecht. Jouw boodschap komt volledig tot zijn recht.