Hoe maak je een podcast?

Wij zijn we trots op de podcasts die we maken en voelen ons zeer betrokken bij iedere productie. Ons doel is om ervoor te zorgen dat onze klanten zich volledig op de inhoud kunnen focussen en geen zorgen hoeven te maken over de techniek. We leggen je in het kort uit hoe het maken van een podcast in zijn werk gaat:

Voorbereiding

De eerste fase van de productie wordt door de opdrachtgever uitgevoerd; de inhoudelijke en redactionele voorbereiding waaronder zoals het bedenken van het format, het bepalen van de onderwerpen, het uitnodigen en plannen van gasten enz. Wij kunnen je daarnaast ondersteunen met het adviseren over format en audiovormgeving.

Opname

Met onze mobiele podcaststudio kunnen wij op iedere lokatie een podcast opnemen met maximaal 4 sprekers tegelijkertijd. Een ervaren podcasttechnicus begeleid de opname. Wanneer een van de gasten niet ter plekke aanwezig kan zijn, dan is het mogelijk om een externe audioverbinding te maken via gsm of een online-applicatie. De podcast wordt als meersporenopname (multi-track) opgenomen. Iedere spreker wordt op een individueel audiospoor opgenomen om zo, later in de montage/nabewerking, apart te kunnen bewerken.

Montage en audionabewerking

Na de opname volgt het meest complexe onderdeel van de podcast; de montage oftewel het zogenaamde knippen en plakken. In onze studio corrigeren eventuele versprekingen, verwijderen lange pauzes en voegen vormgeving toe. Daarna volgt de audionabewerking. Hierin bewerken we, met behulp van geavanceerde audiosoftware, de klankkleur, dynamiek en volumes van de sprekers. Zo klinkt iedereen even duidelijk verstaanbaar en goed in balans. Op deze manier ontstaat een evenwichtig geluidsbeeld met een mooie, volle podcastsound.

Het monteren van een podcast is een vak apart. Een mooie montage klinkt als een natuurlijk klinkend gesprek terwijl er veel knip- en plakwerk aan vooraf is gegaan. Het is een nauwkeurig uitgevoerd samenspel van spraak en vormgeving. Daarbij is een getraind gehoor en een goed gevoel voor timing allesbepalend voor een succesvolle montage van de podcast.

Publicatie

Voordat de podcast is te beluisteren door je publiek, wordt deze eerst geplaatst op een podcasthostingsite. Vandaar uit wordt je podcast gestreamd via een podcastkanaal zoals Spotify, Apple Podcasts of SoundCloud. Via deze platforms gaat je podcast uiteindelijk online. Desgewenst kan de podcast, door je websitebouwer, op de site van je organisatie worden geplaatst. Wij kunnen de publicatie van je podcast geheel voor je verzorgen.

Bij een samenwerking van een complete productie ontvang je van ons het Impact Podcast Handboek. Hierin nemen we stap voor stap het productieproces met je door en geven je veel handige tips & tricks.

Wil je weten hoe wij jou technisch kunnen ontzorgen bij het maken van podcasts? Neem dan zeker contact op.