Het gebruik van een goede koptelefoon, tijdens de opname, wordt door sommige podcastmakers nog wel eens onderschat. In deze blog bespreken we waarom dit een wezenlijk verschil maakt voor de kwaliteit van je podcastopname.
Verbeter je microfoontechniek
Als eerste punt; Je bent je met een koptelefoon beter bewust van je microfoontechniek. Wanneer een spreker te dicht voor een microfoon zit, dan kunnen soms bepaalde harde medeklinkers onbedoeld worden versterkt. Zoals een harde s-klank of het ploppen in microfoon door harde p-klanken. Spreek je te naast of te ver af van de microfoon? Dan heb je een grote kans dat de microfoon teveel van de akoestische ruimte versterkt. De opname zal dan hol en indirect klinken. Dit geeft geen plezierige luisterervaring voor je podcastpubliek.
Focus
Tijdens een de podcastopname, met meerdere sprekers, wil iedereen elkaar duidelijk verstaan. Niet ieders gehoor is gelijk en door de technische mogelijkheid om iedere koptelefoon een individuele volumeregeling te geven zullen alle sprekers zich prettig voelen en het gesprek beter verlopen. Door een koptelefoon wordt je niet afgeleid door je omgeving en kun je je beter focussen op de inhoud van het gesprek.
Volume
Bij dit alles is het volume zeer belangrijk. Test vooraf de opname het volume van de koptelefoon goed en regel die kritisch af. Zo kun je voorkomen dat een spreker, zich tijdens de podcast, stoort aan een te zacht of te hard volume en daardoor afgeleid wordt. Door een te hard volume ontsnapt er geluid uit je hoofdtelefoon en kan dit worden opgepikt door de microfoon. Hierdoor ontstaat er zogenaamd feedback. Dit resulteert in een pijnlijke en harde pieptoon. Dit is bovendien schadelijk voor het gehoor en terug te horen in je podcastopname.
Keuze koptelefoon
Er zijn verschillende soorten koptelefoons waaruit je een keuze kunt maken. Wat is dan de beste keuze? Wij adviseren om zeker geen oortjes te dragen. Die laten teveel omgevingsgeluid door tenzij je het volume kneiterhard zet. De beste keuze voor podcastopnames zijn de zogenaamde “gesloten” koptelefoons. Dit type maakt niet direct contact tegen de oren maar worden door zachte kussens op afstand gehouden. Door dit ontwerp worden omgevingsgeluiden zoveel mogelijk afgeschermd. De spreker kan zich beter concentreren op de inhoud van de podcast.
Niet alle koptelefoons hebben dezelfde klankkleur. Test daarom bij je keuze voor een koptelefoon de karakter of verdiep je in ervaringen van andere gebruikers door het lezen van reviews. Bepaalde tyoes zijn beter geschikt voor het beluisteren van muziek dan het live gebruik voor spraak. Dit verschil we “kleuring”. Bepaalde geluidsfrequenties worden door de fabrikanten extra versterkt om bijvoorbeeld lage bastonen luider weer te geven. Maar dit is iets wat je niet wil tijdens de opname van je podcast. Je krijgt dan een verkeerd beeld van de totale klankkleur van de opname en van de instelling van de microfoons. Het is beter om een koptelefoon te gebruiken die een neutraal en vlakke klankkleur geeft. Dit toont een representatieve weergave van je opname.
Comfort hoofdtelefoon
Bezuinig nooit teveel op een koptelefoon. Je hoeft zeker niet de allerduurste te kiezen maar ga vooral niet voor een budgetmodel. De prijsklasse voor een redelijke hoofdtelefoon loopt van € 50,- tot € 120,-. Naast dat die aangenaam moet klinken is ook het comfort erg belangrijk. Je wilt niet dat sprekers tijdens je opname ongemak krijgen door een oncomfortabele koptelefoon. Of dat die te strak op het hoofd zit of bij iedere beweging los raakt. Ook hierbij geldt; test een koptelefoon goed of verdiep je in gebruikerservaringen.
Tot slot
Als laatste en belangrijkste punt; met een koptelefoon bewaak je de kwaliteit van je opname. Bijvoorbeeld bij een microfoon, die te hard staat ingesteld en daardoor een oversturing veroorzaakt, is de montage/nabewerking niet meer te herstellen. Een deel van je opname is daarmee niet meer bruikbaar. Dat is jammer van de tijd en energie die je in de voorbereiding van je podcast hebt gestopt. Bedenk daarbij dat de luisteraar van je podcast, in de meeste gevallen, ook een koptelefoon of oortjes zal dragen en iedere oneffenheid in je podcast duidelijk zal opmerken.