In een eerdere blog hebben we je uitgelegd wat een podcasthostingsite is en waarom die essentieel is voor het publiceren van je podcast. Die beluister je via je favoriete podcastkanaal zoals Google Podcasts, Spotify, Apple Podcasts of SoundCloud. Het lijkt aannemelijk dat de podcasts direct van deze kanalen afkomstig zijn. Maar nee, dat klopt niet.
De podcasts worden namelijk direct gestreamd vanuit diverse podcastinghosts. De podcastkanalen fungeren dus als een verzamelplaats en doorgeefluik om podcasts te publiceren. Om deze streaming mogelijk te maken gebruiken we een RSS feed. En speciaal voor de verzamelaars van afkortingen; RSS staat voor “Really Simple Syndication”.
Hoe maak je dan een RSS feed? Om te beginnen upload je jouw podcastaudiobestanden naar je hostingservice en plaats je handmatig de volgende informatie toe:
- titel van je podcastserie
- naam van de auteur
- de categorie waaronder de podcast valt
- taal van de podcast
Daarnaast worden de gegevens, die je al eerder bij je audiobestanden hebt toegevoegd, automatisch gebruikt bij het aanmaken van de RSS feed:
- titel en afbeelding van de individuele podcasts
- de tijdsduur van de podcasts
- omschrijving
- genre
- hashtags
Met al deze informatie genereert de podcasthostingsite een RSS feed voor je aan. Wanneer je SoundCloud gebruikt als hostingservice dan ziet dat er zo uit:

Deze feed wordt de navelstreng vanuit je hostingsite naar je podcastaanbieder en eventueel de WordPress plugin waarmee je de podcastst op je website publiceert. De RSS feed gaat een connectie maken tussen de audiobestanden en alle bijbehorende informatie vanuit je hostingsite naar je podcastkanalen. Voeg je naderhand nieuwe podcasts toe of pas je de gegevens aan? Dan communiceert de RSS feed dit automatisch naar je al je podcastkanalen. Erg gemakkelijk dus.
De RSS feed biedt je aan op de sites van de podcastaanbieders. Die gaan vervolgens kijken of er geen fouten in je feed staan. Dit kun je voor zijn door de RSS feed eerst te laten controleren bij Podbase PB of W3C Feed Validation Service. Wanneer er een probleem in de feed zit dan komt dat bij deze check naar boven. Door het gebruik van deze controle voorkom je ook dat het podcastkanaal mogeijk je plaatsing afwijst.
Het valideren van de aangeboden RSS feed bij een podcastaanbieder kan soms wel enkele uren duren. Dus heb even geduld tijdens de controle. Even wachten en… voilà! Je podcast is geplaatst en helemaal on-air!
Impact Podcast verzorgd op de opname, montage/nabewerking en publicatie van podcasts voor organisaties, instellingen en bedrijven. Wil je weten wat wij voor je kunnen betekenen? Neem dan gerust contact met ons op.