Wat is podcasthosting?

Een podcast wordt gestreamd vanuit diverse podcastinghostingsite. De podcastkanalen (Spotify, Apple Podcasts enz.) fungeren als een verzamelplaats en doorgeefluik om podcasts te publiceren. Net zoals je een hostingservice nodig hebt om al je websitebestanden op te slaan, biedt een podcasthosting dezelfde service maar dan voor de mediabestanden van je podcast. Door middel van een RSS feed maak je een link naar een podcastkanaal.

Nu vraag je je misschien af: kan ik niet gewoon mijn websitehosting gebruiken om ook mijn podcastbestanden op te slaan? Dat kun je doen, maar dat zou niet goed zijn voor je website of je luisteraars. Podcastafleveringen zijn grote bestanden en om ze vanaf dezelfde server te bezorgen, zijn veel serverbronnen nodig. Dit zou je website langzamer maken en zou zelfs kunnen crashen tijdens hoge belasting. Als meerdere gebruikers tegelijkertijd beginnen met downloaden, blokkeren de meeste websitehostingsites eenvoudig de processen die serverbronnen in beslag nemen. Dit betekent dat gebruikers je podcast niet kunnen downloaden. En dat is precies waarom je een gespecialiseerde podcasthostingservice nodig hebt. Deze bedrijven zijn gespecialiseerd in het opslaan en leveren van grote mediabestanden. Ze zijn speciaal ontworpen voor podcasters en hebben gespecialiseerde tools om mediabestanden te verwerken. Daarbij krijg je ook ondersteuning van mensen die gespecialiseerd zijn in de branche. Dit maakt op de lange termijn een enorm verschil.

Een kleine greep uit enkele bekende hostingsites (in willekeurige volgorde) voor podcasts:

Bij iedere dienst kun je een abonnement afsluiten. Bij de een gratis (met beperkte opslag) en bij de ander betaald. Daarom is het belangrijk dat je bij je keuze onderzoekt wat voor jou goed werkt.